Slaapstoornis en het verschil tussen hypnose en slaap
Slaapstoornis en het verschil tussen hypnose en slaap
02 april 2012 
2 min. leestijd

Slaapstoornis en het verschil tussen hypnose en slaap

SlaapstoornisJe hebt veel mensen die leiden aan een slaapstoornis. Met hypnose is daar goed iets aan te doen, alleen verwarren veel mensen hypnose met slaap. Het is iets heel anders. De toestand van slapen is wezenlijk anders dan hypnose. Wat is dan het verschil.

Hypnose en slapen

Slapen doen we allemaal. De een wat meer dan de ander en de een ook wat dieper en beter dan de ander. Sommige mensen denken dat ze niet slapen maar vaak slapen die ook, alleen zijn ze dat vergeten. Dat zijn vaak mensen die een slaapstoornis hebben. Slapen doen we allemaal, alleen zijn daar zeker verschillen in.

In de slaap onderscheid je verschillende fases. Grofweg kan je zeggen dat je de REM (rapid eye movement) slaap hebt en de Non-REM slaap. De REM-slaap wordt ook wel de paradoxale slaap genoemd omdat de hersenactiviteit tijdens zo’n fase overeenkomt met wakkere, geconcentreerde of alerte personen.

In de Non-Rem slaap zijn er ook nog eens 4 fases waarbij fase 3 en 4 ook wel diepe slaap genoemd wordt. Het is interessant om te weten dat in alle fases gedroomd wordt, alleen wanneer je wakker wordt tijdens de REM slaap fase, weet je ze nog.

Hypnose komt van het woord slaap en heeft zeker wel overeenkomsten. Het is echter heel anders. Wanneer je namelijk in de hypnotische staat komt, dan wordt jouw bewustzijn met zo’n 2000% vermeerderd. Je kan je namelijk opeens dingen herinneren voor je tweede levensjaar of tijdens een narcose. Het zijn dingen waar je je nu niet bewust van bent, maar in hypnose kan dat wel. Dat is een groot verschil met de slaaptoestand.

In hypnose hoor je precies wat er wordt gezegd, want hoe kan je anders de instructies van de hypnotiseur of hypnotherapeut opvolgen. Wanneer je slaapt dan gaat dat namelijk niet.

Waarom gebruiken hypnotiseurs dan het woord ‘slaap’?

Het is een makkelijke instructie en het zit toch een beetje in ons collectief bewustzijn. Iedereen heeft wel eens een hypnotiseur gezien die dat zei en mensen verwachten dat ook een beetje. Je moest eens weten hoeveel mensen er bij de juiste setting al in een diepe hypnose gaan met een vingerknip en het woordje ‘slaap’. Ook is het zo dat iedereen weet wat het woord betekent. Het betekent ontspanning en overgave en dat wil je ook bereiken in hypnose.

Je ziet dat het een heel verschil is of je nu slaapt of in hypnose bent. In hypnose kan je wel de staten bereiken die je ook in je slap bereikt allen blij je ‘bij bewustzijn’ als het ware. Het is dus een heerlijk fenomeen.

Slaapstoornis

Als je bedenkt dat ongeveer 30% van de mensen een slaapstoornis heeft en dat je met hypnose heel veel kan doen voor die mensen, dan zie je een verschil. Met hypnose kan je namelijk doelgericht werken en de slaapstoornis oplossen. Als je slaapt kan dat niet, sterker nog, in dit geval is dat juist het probleem.

Er zijn veel varianten met slaapstoornissen en ik zal er een aantal noemen die ik in mijn praktijk ben tegengekomen:

  • Tandenknarsen oftewel bruxisme
  • Nachtmerries
  • Restless legs
  • Insomnia

Er zijn er nog een aantal maar bij bovenstaande ‘stoornissen’ kan je heel veel betekenen met hypnose of zelfhypnose. Het gaat er vaak om, om de oorzaak te achterhalen en die op te lossen. Bewust weet je die vaak niet en kan je daar ook weinig mee. In hypnose kan dat wel en is zeer waardevol. Ook kan je werken met ideomotorische signalen voor een goed resultaat.

Nachtmerries kan je vaak goed aanpakken door de droom te laten herbeleven, maar nu als iets komisch. Door er een grappig muziekje onder te zetten (circusmuziek bijvoorbeeld), wordt het komisch. Als je dat vaak doet, dan herkent het onderbewustzijn het patroon en is het geen nachtmerrie meer. Ik hoor graag jouw bevindingen, dus laat even een reactie achter.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
johnny van neerven
Door

johnny van neerven

op 08 Jul 2013

Ik ben een schrijver en ik ben op zoek naar een logische, professionele verklaring voor een personage in mijn boek. Het zit zo; Als je slaapt en een nachtmerrie hebt. Mijn personage is rumoerig in zijn slaap en slaat mijn zijn armen om zich heen en droomt ineens dat hij in staat is vreselijke dingen te doen die helemaal niet in zijn persoonlijkheid passen. (Als hij gewoon wakker en overdag leeft) maar als hij na de droom/nachtmerrie wakker wordt herrinert hij zich de droom zo erg en wat hij in de droom voor vreselijks heeft gedaan. Hij ziet bepaalde aspecten om zich heen die hij herkent in zijn nachtmerrie. Het wordt bijna een obsessie voor hem en hij begint zelfs te denken om die daad daadwerkleijk in het echt te doen. In hoeverre is dit psychisch mogelijk en hoe heet dit in medische termen? Wat is de naam van het probleem van mijn personage?

Reactie plaatsen